Szilárda
-4 °C
2 °C

Tüntetést vert szét a rendőrség Minszkben

MTI
2004.07.21. 22:21
A fehérorosz államfő ellen tüntetni készülő emberekre támadt a rendőrség szerdán Minszkben.

Ellenzéki csoportok azért szerveztek Alekszander Lukasenko elnök hatalmának tizedik évfordulójára tüntetést, mert a tekintélyuralmat gyakorló politikus bejelentette, hogy szeretne egy harmadik államfői mandátumot is, s ennek érdekében népszavazással módosítani kívánja az alkotmányt.

A tüntetésre igyekvők közül több száz ember a főváros központjában gyülekezet. A kivezényelt rendőrök gumibotokkal támadtak rájuk, mivel a központban történő gyülekezésre nem volt hivatalos engedély.

Ellenzéki szervezetek szerint a rohamrendőrök mintegy ötven embert őrizetbe vettek. A központban történt incidens után az engedélyezett helyszínen mintegy négyezer ember vett részt az államfő elleni tüntetésen.

Az államfő sajtóértekezletén kifejtette azt a véleményét is, hogy az idén ősszel esedékes parlamenti választáson egy-két hitehagyott, áruló is bejuthat a parlamentbe, de ígéretet tett arra, hogy közzéteszik azokat az információkat, amelyek bizonyítják, hogy az "árulókból álló ellenzéket" a Nyugat és Oroszország hozta létre Fehéroroszországban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!