Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Oroszország nem hajlandó haderőt küldeni Irakba

MTI
2004.07.24. 19:11
Oroszország kész részt venni Irak újjáépítésében, de nem tesz eleget annak a bagdadi kérésnek, hogy küldjön katonai egységeket Irakba, derült ki szombaton Hosjar Zebari iraki külügyminiszter moszkvai látogatásának első napján.

Az iraki diplomácia vezetője, mint az Interfax orosz hírügynökség idézte, Moszkvába érkezésekor kijelentette: "Szükségünk van az orosz haderőre a békefenntartásban". Vendéglátójával, Szergej Lavrovval folytatott másfél órás megbeszélései után azonban az orosz külügyminiszter leszögezte, hogy Moszkva "nem tanulmányozza" katonái Irakba küldésének kérdését.

Lavrov szerint Oroszország kész más módon részt venni az iraki újjáépítésben. Felidézte a két ország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait, a szakemberképzést, valamint az iraki államadósság átütemezését a Párizsi Klub (a hitelezők tömörülése) keretében. "Biztosítom önt, hogy ezek a hozzájárulások nem lesznek kevésbé jelentősek, mint a multinacionális haderőkben részvevőké" - hangsúlyozta az orosz külügyminiszter, hozzátéve, hogy Moszkvának katonai szakértők Irakba küldése sem áll szándékában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!