Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Marokkó elvesztette 400 al-Kaida-gyanús személy nyomát

MTI
2004.07.25. 12:48
Szem elől tévesztették a marokkói hatóságok az ország 400 olyan állampolgárát, iszlám szélsőségeseket, akikről úgy tudják, hogy afganisztáni, boszniai vagy csecsenföldi al-Kaida-táborban kaptak kiképzést - jelentette vasárnap az El País című spanyol lap, közölve, hogy Rabat erről tájékoztatta Madridot.

Baltasar Garzón vizsgálóbíró, Spanyolország vezető al-Kaida-szakértője júliusban Marokkóban járt, és a vendéglátó hatóságok ekkor adták át a figyelmeztetést - idézett az újság egy, a találkozón jelen volt személyt.

A két ország a március 11-i, 191 ember halálát és tízszer ennyinek a megsebesülését okozó madridi vonatrobbantás óta szorosan együttműködik biztonsági ügyekben. A nyomozók az al-Kaida nevében fellépő iszlám szélsőségeseknek tulajdonítják a merényletet, s a spanyol vizsgálóbíró hivatalosan 24 embert vádolt meg, többségükben marokkóiakat.

A rabati hatóságok úgy tájékoztatták Garzónt, hogy 600 al-Kaida-táborban kiképzett marokkóiról van tudomásuk, de csak 200-nak a tartózkodási helyét ismerik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!