Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Súlyos börtönbüntetés internethasználatért

MTI
2004.07.27. 06:05
Internethasználatért szabtak ki súlyos börtönbüntetést több személyre Szíriában - jelentette az Amnesty International (AI), amely követelte az elítéltek azonnali és feltételek nélküli szabadon engedését.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének hétfő esti londoni közleménye szerint a szír állambiztonsági bíróság előző nap rótt ki négy, három, illetve két évi börtönt három személyre, azon a címen, hogy Szíriában hatóságilag betiltott internetes oldalakról "hamis információt" terjesztettek.

Az AI jelentése szerint a három elítélt már előzőleg 19 hónapot töltött vizsgálati fogságban. Az emberi jogi szervezet szerint az ítélet az érintettek szabad véleménynyilvánítási, valamint méltányos perhez fűződő jogának súlyos megsértése.

Az 1968-ban létrehozott szír állambiztonsági bíróságok eljárásai az Amnesty által évek óta gyűjtött bizonyítékok szerint általánosságban is súlyosan igazságtalanok, ítéleteik ellen nem lehet fellebbezni, a vádlottak védelmét korlátozzák, és kínzással kicsikart vallomásokat is bizonyítékként kezelnek - áll az AI közleményében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!