Sem Bush, sem Kerry nem tudja mi legyen Irakkal

MTI
2004.07.27. 20:54
Az amerikaiak továbbra is erősen megosztottak az Irak ellen indított háború megítélésében: ötven százalékuk hibának tartja, 47 százalékuk pedig jó döntésnek véli. A CNN amerikai hírtelevízió, a USA Today lap és a Gallup közvélemény-kutató intézet közös felmérésének kedden nyilvánosságra hozott eredménye szerint a többség sem John Kerry demokrata párti elnökjelöltről, sem pedig George Bush hivatalban levő republikánus párti elnökről nem feltételezi, hogy világos terve lenne Irak jövőjét illetően. Mindazonáltal Bush jobban áll ebben az összehasonlításban: 45 százalék gondolja, hogy neki van határozott elképzelése ez ügyben, s csak a megkérdezettek harmada vélelmezi Kerryről.

A megkérdezettek 45 százaléka gondolja úgy, hogy Bush szándékosan megtévesztette az Egyesült Államok lakosságát, amikor azt állította a háború indoklásában, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak. Ez a legrosszabb eredmény az elnök szempontjából május óta, amióta a közvélemény-kutatók felteszik ezt a kérdést felméréseikben, ám a többség (52 százalék) most sem feltételez rosszhiszeműséget az elnök részéről.

A megkérdezettek 23 százaléka úgy vélekedett, hogy az iraki kérdés befolyásolja majd leginkább az amerikai választókat a novemberi elnökválasztáson. 28 százalék szerint inkább a gazdasági helyzet, 19 százalék szerint a terrorizmus kérdése, 16 százalék szerint pedig az egészségbiztosítás ügye lesz a döntő szempont.