Auguszta
-7 °C
0 °C

Hágai szerb vádlottak kerültek szabadlábra

MTI
2004.07.29. 15:54
Először döntött két szerb vádlott ideiglenes szabadlábra helyezéséről a hágai Nemzetközi Törvényszék, jelentette a B-92 belgrádi rádió. A szerdai határozat Jovica Stanisicra, a volt szerb titkosszolgálat vezetőjére és helyettesére, Franko Simatovicra vonatkozik. A Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt két férfi, akiket tavaly márciusi elfogásuk után adtak át a szerb hatóságok a hágai ENSZ-törvényszéknek, perük elkezdését szabadlábon várhatják meg.

Florence Hartmann, a törvényszék szóvivője a rádiónak elmondta, hogy a vád képviselői meg akarják óvni a határozatot. A testület azzal indokolta döntését, hogy a bírónak meggyőződése: a vádlottak visszatérnek Hágába perük kezdetére és átmeneti szabadságukat nem fogják a lehetséges tanúk befolyásolására felhasználni.

Stanisic a milosevici korszakban vezette az akkoriban teljhatalmú titkosszolgálatot, a titkosrendőrségben tisztként szolgált "Frenki" Simatovic pedig a hírhedt kommandó, a vörössapkás osztag megalapítója és első parancsnoka volt. Közvetlenül azzal vádolják őket, hogy a horvát és muzulmán polgári lakossággal kegyetlenkedő félkatonai alakulatokat hoztak létre és képeztek ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!