Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szélsőjobboldalt is megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága

MTI
2004.07.29. 21:17
A neonáci tüntetéseket csak akkor lehet betiltani Németországban, ha azok fenyegetik a közbiztonságot; a véleménynyilvánítás szabadsága a kisebbségeket, így a szélsőjobboldalt is megilleti, így foglalt állást csütörtökön a német alkotmánybíróság. Alsóbb fokú bíróságok helybenhagyták Bochum város döntését, amellyel betiltotta az NPD szélsőjobboldali párt júniusra tervezett tüntetését egy új zsinagóga építésének közpénzekből való támogatatása ellen.

A legfőbb német bírói fórum szerint nem volt jogalap a demonstráció betiltására, mert egy neonáci rendezvényt nem lehet megtiltani pusztán annak várható tartalma miatt, hanem csak akkor, ha közvetlen veszély fenyegeti a közbiztonságot. - A véleménynyilvánítás szabadsága megilleti a kisebbségeket is; nem lehet azon az alapon megvonni tőlük a szót, hogy a kinyilvánított vélemény tartalma ellentmond az uralkodó társadalmi vagy etikai felfogásnak. A karlsruhei alkotmánybírák ugyanakkor leszögezték: ha az antiszemita vagy rasszista megnyilvánulások sértik a büntető törvényeket - például kimerítik az uszítás fogalmát -, akkor fennáll a közbiztonság megsértésének tényállása is, s ilyen esetben be lehet tiltani a gyűlést.