Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína háborúval fenyegeti Tajvant

MTI
2004.07.30. 08:11
Nem zárta ki egy Tajvan elleni háború lehetőségét egy magas rangú kínai vezető arra az esetre, ha a szigetország elnöke továbbra is fenntartja az új alkotmány 2008-as bevezetését - jelentette pénteken a China Daily című pekingi napilap.

Vang Cej-hszi, a kínai államtanács Tajvan-ügyi hivatalának miniszterhelyettese arra is utalt, hogy "nem lenne bölcs dolog Tajvan részéről további fejlett haditechnikát vásárolni az Egyesült Államoktól".

Csen Suj-pien tajvani elnök korábban bejelentette, hogy államfői mandátuma végén, 2008-ban új alkotmányt akar elfogadtatni Tajvan számára. Kína és Tajvan között 1949-ben, a polgárháború végén jött létre a szakadás, de Kína Tajvant továbbra is saját területe részének tekinti és azt hirdeti, hogy a sziget hivatalos függetlensége háborúhoz vezetne.

Vang az interjúban leszögezte: bár Peking egyáltalán nem kívánja a katonai konfliktust Tajvannal, de nem is zárhatja ki azt. A pekingi politikus szerint a feleknek mindent meg kell tenniük azért, hogy megakadályozzák a kétoldalú kapcsolatok romlását, de a politikai feszültségek csak akkor enyhülhetnek, ha Tajvan elfogadja, hogy Kína részét képezi.