Ábrahám
17 °C
29 °C

Kína háborúval fenyegeti Tajvant

MTI
2004.07.30. 08:11
Nem zárta ki egy Tajvan elleni háború lehetőségét egy magas rangú kínai vezető arra az esetre, ha a szigetország elnöke továbbra is fenntartja az új alkotmány 2008-as bevezetését - jelentette pénteken a China Daily című pekingi napilap.

Vang Cej-hszi, a kínai államtanács Tajvan-ügyi hivatalának miniszterhelyettese arra is utalt, hogy "nem lenne bölcs dolog Tajvan részéről további fejlett haditechnikát vásárolni az Egyesült Államoktól".

Csen Suj-pien tajvani elnök korábban bejelentette, hogy államfői mandátuma végén, 2008-ban új alkotmányt akar elfogadtatni Tajvan számára. Kína és Tajvan között 1949-ben, a polgárháború végén jött létre a szakadás, de Kína Tajvant továbbra is saját területe részének tekinti és azt hirdeti, hogy a sziget hivatalos függetlensége háborúhoz vezetne.

Vang az interjúban leszögezte: bár Peking egyáltalán nem kívánja a katonai konfliktust Tajvannal, de nem is zárhatja ki azt. A pekingi politikus szerint a feleknek mindent meg kell tenniük azért, hogy megakadályozzák a kétoldalú kapcsolatok romlását, de a politikai feszültségek csak akkor enyhülhetnek, ha Tajvan elfogadja, hogy Kína részét képezi.