Ágnes
-5 °C
2 °C

NATO-tagállamok egyezsége az iraki biztonsági erők képzésére

MTI
2004.07.30. 21:56
A NATO-tagállamok pénteken megállapodásra jutottak arról, hogy megkezdik az iraki biztonsági erők kiképzésére irányuló műveletet - jelentette be a NATO főtitkára. Jaap de Hoop Scheffer szerint ennek érdekében a NATO megteremti az iraki ideiglenes kormánnyal, illetve az országban állomásozó többnemzetiségű erőkkel való kapcsolattartáshoz szükséges feltételeket. Egyes kiválasztott iraki parancsnokságok személyzetének kiképzése azonnal megindul, egyidejűleg kijelölik az országon kívül kiképzendő egységeket is. Ezek kiképzése is már augusztusban megkezdődik.

A pénteki megállapodás közvetlenül annak a mintegy 40 fős előőrsnek a felállítására vonatkozott, amely már a jövő héten Irakba utazik a főtitkár által említett feladatok elvégzésére és ezzel magának a kiképzési műveletnek az előkészítésére. A tagállamok három napon át tartó élénk viták eredményeként jutottak egyetértésre a vállalkozás gyakorlati részleteiről. Az Észak-atlanti Tanács szerda óta gyakorlatilag folyamatosan ülésezett, hogy megoldást találjon az ezekkel kapcsolatos nyitott kérdésekre.

A művelet végrehajtásának módját illetően elsősorban az Egyesült Államok és Franciaország között voltak nézeteltérések, amelyek a viták utolsó szakaszában a parancsnoklás módjának a meghatározására szűkültek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!