Emőke
-4 °C
9 °C

Novemberre halasztották a macedóniai helyhatósági választásokat

MTI
2004.08.03. 19:34
Az albán kisebbség jogairól folyó vita elhúzódása miatt egy hónappal elhalasztotta a macedón parlament a helyhatósági választásokat. A szkopjei törvényhozók kedden úgy döntöttek: október 17-ről november 21-re teszik át a helyhatósági választások időpontját, hogy több időt adjanak a parlamentnek az úgynevezett decentralizációs törvény elfogadására, amely szélesebb körű jogokat biztosítana az albán kisebbségnek az önkormányzatok irányításában.

A 2001-es etnikai alapú összecsapásokat nyugati közvetítéssel lezáró békemegállapodásnak kulcsfontosságú kikötése volt a decentralizációs törvény kidolgozása. A macedón és az albán félnek megállapodásra kell jutnia a decentralizációról, amely lehetőséget nyújtana az albánoknak önkormányzataik létrehozására azokon a településeken, ahol többséget alkotnak. Macedónia kétmillió lakosának 22,7 százaléka albán nemzetiségű, többségük az ország nyugati részén, az Albániával és Koszovóval határos területeken él. A főváros, Szkopje 700 ezer lakosának mintegy 15 százaléka vallja magát albán nemzetiségűnek.

A parlamentnek augusztus 7-ig kellett volna elfogadnia a helyhatósági reformról szóló törvényt, de a róla folyó ádáz vita miatt valószínűleg nem tudja tartani ezt a határidőt. Ellenzéki politikusok hevesen ellenzik a reformot, azzal érvelve, hogy annak eredményeként az ország 80 önkormányzatából 16-ot szinte teljesen albánok irányítanák.