Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tévedésből bemutatott kivégzés a spanyol tévében

MTI
2004.08.03. 19:56
A spanyol közszolgálati televízió egyes csatornája azt közölte kedden, hogy tévedésből mutatott be teljes egészében egy felvételt, amelyen látható volt, amint elrablói kivégeznek egy Irakban túszul ejtett török gépkocsivezetőt. A televízió szerint "technikai hiba" történt, s ezért került adásba hétfő este a sokkoló képsor. A bemondó a felvétel sugárzása előtt közölte, hogy a legdurvább részeket kivágták belőle, de a sugárzáskor kiderült, hogy ez nem történt meg. A TVE nyilvánosan bocsánatot kért az este kilenc óra körül, tehát főműsoridőben elkövetett hibáért.

A nézők nem tiltakoztak a levetített felvétel miatt - közölte a televízió, hozzátéve: a csatorna dolgozói tisztában vannak azzal, hogy a képsor milyen mélyen sérthette a közönség érzékenységét. A török gépkocsivezető kivégzését bemutató videofelvételt egy iszlámista internetes oldal tette közzé hétfőn. A felvételen látható, amint a török férfi három fegyveres előtt térdepel, s miután török nyelven felolvassák az illető és az őt alkalmazó cég nevét, egyikük fejbe lövi a túszt.

A földre bukó törököt ekkor a fegyveres még kétszer fejbe lövi. A gyilkosságot megörökítő felvétel a helyiség falán az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terroristavezér irányítása alatt működő Tauhíd al-Dzsihád (Egyistenhit és Szent Háború) szervezet fekete zászlaját mutatta.