Mátyás
-6 °C
1 °C

Hatami: A muzulmán vallás a békét támogatja

MTI
2004.08.06. 00:47
A muzulmán országoknak meg kell mutatniuk a világnak, hogy az iszlám hit a békét és a fejlődést részesíti előnyben, jelentette ki csütörtökön Mohammed Hatami iráni köztársasági elnök a szomszédos Azerbajdzsánban tett látogatásán. "Az Iszlám Konferencia Szervezetén (OIC) keresztül láthatóvá kell tennünk, hogy a muzulmán vallás a békét, a nyugalmat, a biztonságot és a fejlődést támogatja" - mondta Hatami azerbajdzsán kollégájával, Ilham Aliyevvel tartott közös sajtóértekezletén.

Hozzátette, hogy a muzulmán országok "közös problémákkal" küzdenek és együtt kell megbirkózniuk a feladatokkal, beleértve az előrehaladást is. Ugyanakkor "nem tarthatjuk távol magunkat Izraelben és Irakban élő testvéreink szenvedéseitől" - fejtegette.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint csütörtökön Bakuban 10 megállapodást írtak alá Hatami és Aliyev jelenlétében, egyebek mellett az Azerbajdzsánt a nagy számú azeri kisebbség lakta Észak-Iránnal összekötő út építéséről, földgáz szállításáról és kulturális együttműködésről szóló egyezményeket.