Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Izrael kivonulhat a Golán-fennsíkról

MTI
2004.08.13. 10:22
Móse Jaalon izraeli vezérkari főnök szerint Izrael - katonai szempontból nézve a dolgot - lemondhatna egy békemegállapodás ellenében a Szíriától elhódított Golán-fennsíkról, hiszen a hadsereg akkor is képes lenne megvédeni az ország határait.

Izraeli vezetők korábban mindig úgy érveltek, hogy az 1967-ben elfoglalt fennsík feladása sebezhetővé tenné az ország északi részét a szíriai támadásokkal szemben, ezért katonai megfontolásokból sem engedhető meg a terület visszaadása. "Katonai szempontból nézve a dolgot eljuthatunk egy megállapodásig Szíriával a Golán-fennsík feladásáról" - jelentette ki a tábornok a Jediót Ahronót című napilapban pénteken megjelent interjúban.

A tábornok úgy vélekedett, hogy "a hadsereg meg tudja védeni Izrael bármely határát", s még akkor is képes lenne erre, ha esetleg politikai döntés születnék a Golán-fennsíkról történő kivonulásról. Ez az első alkalom, hogy egy izraeli vezérkari főnök kivonulást helyezett kilátásba a Golán-fennsík egész területéről. Damaszkusz feltételként szabja bármiféle Izraellel kötendő békeegyezséghez a Golán visszaadását.