Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nemzetközi összefogás a dél-oszétiai helyzet rendezésére

2004.08.13. 10:29
"Mindent megteszünk azért, hogy segítsünk önöknek. Készek vagyunk bekapcsolódni a békefenntartó erők nemzetközivé tételébe" - nyilatkozta Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök csütörtökön, Nino Burdzsanadze grúz parlamenti elnökkel tartott találkozója után. Grúzia és Törökország ugyanis arra készül, hogy nemzetközivé tegye az egyik kaukázusi válságövezetben, az Oroszországgal határos Dél-Oszétiában a békefenntartást.

Moszkva kidolgozott tervek nélkül

Oroszország, amely már több mint tíz éve a fő közvetítő a grúziai konfliktusokban, és tűzvonalban tartja békefenntartóit, a jövőben könnyen a másodhegedűs szerepében találhatja magát, mivel Moszkvának nincs semmilyen kidolgozott terve a Grúziától elszakadni akaró Dél-Oszétia és Abházia problémáinak megoldására.

Oroszország eddig csak odáig jutott, hogy kemény hangú nyilatkozatokat tett az e területeken élő - és egyébként mindkettőn többségben lévő - oroszok érdekeinek megvédéséről.

Újabb nyilatkozat

Tbilisziben nagyon komolyan vették a török államfő megnyilatkozását, állítják szakértők, és a grúz parlamentben már elkezdték szövegezni a grúz-oszét válságövezetben történt legfrissebb eseményekkel - a már halálos áldozatot is követelt fegyveres összetűzések megszaporodásával - kapcsolatos nyilatkozatot. A dokumentum, amely talán már pénteken a grúz parlament plenáris ülése elé kerül, arra helyezi a hangsúlyt, hogy mindezidáig eredménytelen és célszerűtlen volt az orosz békefenntartók Dél-Oszétiában tartózkodása.

Konsztantyin Gabasvili, a parlament külügyi bizottságának elnöke szerint Grúziának haladéktalanul el kell kezdenie munkálkodni azon, hogy nemzetközivé váljon a grúz-oszét szembenállás övezetében a békefenntartás. Lehetséges, hogy a NATO külügy- és védelmi minisztereinek legközelebbi, őszi tanácskozásának napirendjére is felkerül a dél-oszétiai helyzet rendezésének kérdése, nyilatkozta egy NATO-forrás.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft