Eleonóra
-1 °C
2 °C

A pápa állást foglalt az abortusz és az eutanázia ellen

MTI
2004.08.15. 15:54
Az élet feltétlen védelmére szólította fel az embereket II. János Pál pápa vasárnap a franciaországi Lourdes kegyhelyén tartott szabadtéri szentmiséje során. "Az élet szent ajándék, a fogamzástól a természetes haláligtiszteletben kell tartani" - mondta, állást foglalva a művi vetélés és az eutanázia (kegyes halál) ellen. A 84 éves, Parkinson-kórban szenvedő egyházfő kimerültnek látszott. Egy helyen megakadt francia nyelvű szentbeszédében, s néhány szakaszt kihagyott a beszéd írott szövegéből.

Lourdes a katolikus egyház egyik legfontosabb szent helye. A XIX. század közepén a helyi molnár 14 éves leányának, Bernadette Soubirous-nak Szűz Mária-látomása volt egy ottani barlangban. IX. Pius pápa 1862-ben hitelesnek ismerte el a kislány látomását, s a barlang forrásának vizét gyógyító erejűvé nyilvánította. Naponta több ezer zarándok imádkozik és gyújt gyertyát a Bernadette-barlangban, és fürdik meg az ott fakadó forrás vizében. A pápai szentmise a Bernadette-barlang előtti nagy kiterjedésű réten zajlott le. A hívők tízezreinek jelenlétét említő korábbi jelentésekkel ellentétben az újabbak több százezres tömegről szólnak.

A pápa abból az alkalomból tett kétnapos látogatást a délnyugat-franciaországi Szűz Mária-kegyhelyen, hogy 150 évvel ezelőtt hirdette ki a katolikus egyház Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának dogmáját. A szentatya a misével befejezte lourdes-i látogatásának hivatalos programját, s várhatóan az esti órákban utazik vissza Rómába.