Gusztáv
-4 °C
1 °C

Heves összecsapások az iraki Kúfában

MTI
2004.08.21. 10:02
Heves összecsapásokat vívtak az amerikai erők és Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok fegyveresei szombatra virradóra az iraki Kúfában. A tűzpárbaj éjszaka kezdődött és mintegy három órán át tartott. A lövöldözésben megrongálódott egy mauzóleumot körülvevő falkerítés. "Az amerikai erők megpróbálták megrohamozni a mecsetet, de visszavertük őket" - mondta egy milicista a Nedzseftől 10 kilométernyire keletre fekvő városban.

A mauzóleummal szemközti igazságügyi palotát ugyancsak találat érte, az épület egy része kiégett. A síita fegyveresek közölték, hogy páncéltörő rakétagránátokkal lőtték a palotát, ahol az amerikai erők harcállásai vannak. Az iraki fővárostól északra fekvő Baakúbában két iraki polgári személy életét vesztette és négy további megsebesült, amikor járművük szombaton egy álcázott robbanószerkezetre futott. A helyi rendőrség szerint a merénylők egy amerikai őrjáratot akartak megtámadni, de a pokolgép korábban lépett működésbe.

A szunnita felkelők Bagdadtól nyugatra fekvő fellegvárában, Ramádiban szombaton lelőtték a bűnügyi rendőrség vezetőjét, amikor az ezredes kilépett házából - közölte a helyi rendőrség részletek említése nélkül.