Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Továbbra is sok pénze van az al-Kaidának

MTI
2004.08.24. 06:16
Még nem sikerült megfosztani anyagi forrásaitól az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet - ismerték el amerikai illetékesek.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat kivizsgáló amerikai bizottság alelnöke, Lee Hamilton hétfőn ismertette az amerikai kongresszusban az al-Kaida pénzügyeiről készített jelentést. A nemzetközi terrorszervezet anyagi forrásai jelentősen csökkentek, a korábbinál nehezebben jut pénzhez, de nem sikerült viszonylag pontosan megállapítani, honnan és hogyan szerzi be anyagi eszközeit, illetve mennyi pénzt tud összegyűjteni, s miként költi el azt.

Az Egyesült Államok területén végrehajtott támadásokat megelőzően az al-Kaida évente 30 millió dollárt tudott összegyűjteni alapvetően iszlám jótékonysági szervezeteken keresztül. A terrorszervezet költségvetése jelentősen csökkent az afganisztáni tálib rezsim megdöntése után, de az al-Kaida képes volt megtalálni annak módját, hogy hatástalanítsa azokat az intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Államok léptetett életbe, hogy kiapassza a terroristák pénzügyi forrásait.

- Erőfeszítéseink ellenére az al-Kaida a jelek szerint még mindig képes arra, hogy pénzt találjon terrorista akcióinak finanszírozására - fogalmazott Lee Hamilton.