Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Szerb rendőrök elvették egy magyar állampolgár útlevelét

MTI
2004.08.24. 17:55
Szerb rendőrök elvették a szerb-magyar határon egy magyar állampolgár útlevelét, s arra utasították, hogy jelentkezzék a belgrádi hadbíróságon. Az esetről kedden tájékoztatta az MTI-t a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP), amelynek az illető nagyanyja számolt be a történtekről.

A 33 éves, magyar állampolgársággal is rendelkező férfi szombaton feleségével együtt indult látogatóba Magyarországról Szabadkára. A határon a szerb rendőrök az asszonyt visszafordították, a férfitől pedig elvették magyar útlevelét, s arra utasították, hogy hétfőn jelenjen meg Belgrádban a katonai bíróságon. Az illető elment Belgrádba, s azóta "nem adott életjelt magáról". Az illető a balkáni háborúk idején a behívó elől menekült Magyarországra, s azóta megkapta a magyar állampolgárságot is.

Ágoston András, a VMDP elnöke emlékeztetett, hogy a szerb parlament Jugoszlávia 1999-es bombázása után elfogadta az amnesztiáról szóló törvényt, amely büntetlenséget szavatolt azoknak, akik a háborúk elől menekültek el az országból. Ágoston szerint ráadásul a szóban forgó férfi koránál fogva már nem hadköteles.