Sára, Márió
2 °C
6 °C

Elhunyt 'Bécs megmentője'

MTI
2004.08.27. 11:10
Elhunyt Carl Szokoll náciellenes osztrák ellenálló, "Bécs megmentője", akinek sikerült megakadályoznia 1945 áprilisában az osztrák főváros lerombolását. Szerdán, 89 éves korában távozott az élők sorából - jelentette pénteken az osztrák sajtó.

Szokoll a Wehrmacht tisztjeként szervezett náciellenes összeesküvést. Az volt a meggyőződése, hogy a náci rendszer csak belülről, katonai zendüléssel dönthető meg. Claus Schenk von Stauffenberg gróf összekötőjeként részt vett a Hitler elleni 1944. július 20-i merényletkísérletben. Szerepe titokban maradt, így elkerülte a megtorlást. Ezután ő vezette a Németországhoz csatolt Ausztriában, az akkori "Ostmarkban" a náci rendszer elleni titkos katonai szervezkedést.

Őrnagyi rangban a bécsi városparancsnokságon szolgált. Maga köré gyűjtötte azon tiszttársait, akik szembefordultak a nemzetiszocialista uralommal. Pozícióját felhasználva, titkos tárgyalásokat folytatott a szovjet Vörös Hadsereg parancsnokságával Bécs harc nélküli átadásáról. Bécset is érték bombatámadások, és jelentősen meg is rongálódott sok épülete. Az osztrák főváros azonban - jórészt Szokollnak köszönhetően - elkerülte azt a katasztrofális pusztítást, amely Varsót, Budapestet és Berlint sújtotta a második világháború utolsó szakaszában. A háború után Szokoll filmproducerként tevékenykedett.