Klaudia
-3 °C
3 °C

Az AIDS terjedése elleni küzdelmet először foglalták törvénybe Kínában

MTI
2004.08.29. 17:47
Az AIDS terjedése elleni küzdelmet első ízben foglalták törvénybe Kínában. A pekingi kormány célja megállítani a betegség terjedését, mielőtt az járványnak minősül.

A fertőző betegségek elleni küzdelemről szóló törvény módosítása előírja, hogy minden szinten meg kell erősíteni az AIDS-szel kapcsolatos adminisztratív ellenőrzést és a megelőző intézkedéseket. A törvénymódosítást a parlament jóváhagyta, és Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő aláírta a hét végén - jelentette vasárnap az Új Kína hírügynökség.

A megváltoztatott törvény hangsúlyozza, hogy az ország legszegényebb részein több pénzt kell biztosítani az egészségügyi rendszer fenntartására, a betegség terjedésének megakadályozására és a gyógyításra. Kao Csiang (Gao Qiang) egészségügyi miniszterhelyettes kijelentette, hogy az egészségügyi intézmények a pénzhiány miatt nem tudják ellátni feladataikat, a betegek nem kapnak megfelelő kezelést, így a járvány újabb forrásává válnak.

Kínában több botrány keletkezett abból, hogy a betegség vírusával fertőzött emberek vért adtak pénz ellenében. Emiatt a törvény megszigorítja a véradás szabályait is.

Hivatalos adatok szerint Kínában 840 ezer ember HIV-fertőzött, de a valódi szám valószínűleg magasabb. A hivatalos sajtó figyelmeztetett, hogy megfelelő és sürgős intézkedések nélkül 2010-ig 12 millióra nőhet a fertőzöttek száma.