Emőke
-4 °C
9 °C

Tízezrek tüntettek Németországban a megszorítások ellen

MTI
2004.08.30. 21:50
Tojással célozták meg hétfőn este Lipcsében Oskar Lafontaine-t, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) volt elnökét, aki az 1998-as választási győzelem után Gerhard Schröder kormányában is volt rövid ideig miniszter.

Oskar Lafontaine azonban jelenleg a Schröder-féle, megszorításokat tartalmazó reformpolitika leghevesebb bírálói közé tartozik, s azért bukkant fel Lipcsében, hogy ismertesse alternatív elképzeléseit.

Lipcsében és más, főleg keletnémet városokban ötödik egymást követő hétfőn tüntettek tízezrek a gazdasági-szociális megszorító intézkedések ellen. A lipcsei tüntetések kormányellenes demonstrációk, amilyenek az 1989 őszén, még a keletnémet szocialista rendszer idején szintén hétfőnként tartott megmozdulások voltak.

Jelenleg a felháborodást leginkább az váltja ki, hogy a Schröder-féle reformcsomag egyik eleme értelmében jövőre a tartósan munka nélküliek által élvezett segélyek összegét a szociális segély szintjére süllyesztenék le, csak alapellátást biztosítanának. A még érvényes rendszerben a tartósan munka nélküli korábbi nettó jövedelmének 53-57 százalékát kapta korlátlan ideig.