Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Litvánia betiltatna egy orosz tévét egy dokumentumfilm miatt

MTI
2004.09.01. 20:34
Litvánia egy orosz nyelvű tévéadó betiltásával fenyegetőzött szerdán, mert az hamis állítást tartalmazó dokumentumfilmet mutatott be a balti államokat a szovjet hatalmi övezetbe soroló Molotov-Ribbentrop paktumról. Antanas Valionis litván külügyminiszter bejelentette, hogy kérte az elektronikus médiumokat felügyelő nemzeti tanácsot: vegye fontolóra a lettországi székhelyű Első Balti Csatorna tévéadó litvániai sugárzási engedélyének visszavonását.

A minisztérium szerdai közleménye szerint a tévében kedden sugárzott, Az évszázad titkai című dokumentumfilm elferdítette a valóságot a Molotov-Ribbentrop paktum néven ismert német-szovjet megállapodással és annak következményeivel kapcsolatban. Azt állította ugyanis, hogy a Vörös Hadsereg bevonulása után Litvánia "önként csatlakozott a Szovjetunóhoz 1940-ben". A litván audiovizuális tanács jelezte, hogy tanulmányozta a minisztérium kérését, de majd csak azután dönt az ügyben, hogy a litván állambiztonsági hivatal szakértői véleményt alkottak a filmről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?