Árpád
-2 °C
4 °C

Tüntetés Rigában a lett iskolareform ellen

MTI
2004.09.02. 15:24
Több mint ezer oroszajkú diák tüntetett csütörtökön Rigában a lett iskolareform ellen. A résztvevők a bíróság épületéhez vonulnak, ahol az elkövetkező órákban hoznak ítéletet korábban őrizetbe vett társaik ügyében.

A szerdai rigai tiltakozó megmozduláson 25 ezren vettek részt. A hatóságok őrizetbe vettek nyolc tüntetőt, akik láncokkal a kormányépületéhez láncolták magukat, majd később a bírósági tárgyalásig szabadon engedték őket. A nyolc aktivista állapota súlyos, mivel már 11. napja éhségsztrájkot folytatnak.

A 2,3 milliós Lettország lakosságának több mint egyharmadát kitevő orosz kisebbségben sokan diszkriminatívnak tartják az iskolareformot. A megmozdulások egy hónappal azelőtt kezdődtek, hogy a rigai parlament elfogadta a törvényt, amely kimondja: az idei tanévtől a tantárgyak 60 százalékát a balti ország hivatalos nyelvén, azaz lettül kell oktatni minden állami iskolákban, beleértve az orosz tannyelvűeket is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?