Kostunica: Gondok vannak a Vajdaságban

MTI
2004.09.05. 16:51
Kostunica a vasárnapi Dnevnik című újvidéki napilapnak adott nyilatkozatában első ízben beszélt nyilvánosan a vajdasági kisebbségek helyzetéről és a kisebbségellenes incidensekről. Elismerte, hogy gondok vannak a Vajdaságban, s kifejtette, hogy éppen a problémák teljes tisztázása végett látogat kedden Temerinbe, Szabadkára és Újvidékre.

A szerb kormány erőfeszítéseket tesz a gondok megoldására, ugyanakkor a miniszterelnök szerint nem jó túlzásokba esni. A kormányfő "bizonyos határ túllépéseként értékeli" a vajdasági kisebbségellenes incidensek kérdésének nemzetközi színtérre vitelét azzal az indokkal, hogy Szerbiában olyan az emberi jogok és a kisebbségek helyzete, hogy a problémákat nem lehet országon belül megoldani. "Szilárd meggyőződésem, hogy a magyarok és más kisebbségi közösségek helyzete Szerbiában nem olyan, hogy szükség lenne a probléma bármifajta internacionalizálására" - szögezte le a kormányfő.

A miniszterelnök szerint vannak olyan elképzelések, hogy a kisebbségek közötti incidensekkel foglalkozó tanácsadói testület alakulna különféle kisebbségek képviselőiből. Emellett szükség van az államigazgatás reformjára, s a Vajdaságban minden kisebbségnek képviseltetnie kell magát minden állami intézményben, beleértve a rendőrséget és a bíróságokat - mondta Vojislav Kostunica szerb kormányfő.