Gusztáv
3 °C
7 °C

Bizalmi szavazás fenyegeti a lett kormányt

MTI
2004.09.07. 23:02
Bizalmi szavazást kért kedden a kisebbségben kormányzó koalíció ellen a lett parlamentben az eddig a kormányt szavazataival támogató ellenzéki párt.

Janis Jurkans, a baloldali Nemzeti Harmónia Párt vezetője közölte, hogy reményeik szerint a bizalmi szavazásra már jövő hét csütörtökön sor kerülhet. Mint mondta, a párt azután döntött a bizalom megvonása mellett, hogy a kormány tovább erőltette azt az oktatási reformot, amely az orosz nyelv használatát csak az orosz tannyelvű középiskolákra korlátozná.

Kedden eredmény nélkül véget ért az az egy hónapos tárgyalássorozat a kormánykoalíció és a belőle kiszakadt ellenzéki Új Idő párt között, amely egy nagykoalíció létrehozását célozta meg a költségvetési törvény beterjesztése előtt. A megegyezést azt tette lehetetlenné, hogy mindkét fél ragaszkodott a kormányfő személyének kijelöléséhez.

A jobboldali Új Idő szóvivője a bizalmatlansági indítvány kapcsán leszögezte: nem értenek egyet az indítvány indokával, de a jelenlegi kormány visszahívása érdekében lehet, hogy együtt szavaznak a beterjesztőkkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!