Tekla
9 °C
20 °C

Tizenéves muzulmán készült merényletre Hollandiában

MTI
2004.09.09. 01:03
A legnagyobb hollandiai repülőtér, a parlament és egy atomerőmű is a feltételezett célpontjai között szerepelt annak a 18 éves fiatalembernek, aki július eleje óta a holland hatóságok őrizetében van. A fiatalember kilétéről keveset lehet pontosan tudni, lapértesülések szerint a napokban töltötte be 18. életévét, és marokkói származású muzulmán, de holland állampolgár.

A fiatalember az amszterdami Schiphol repülőteret, a borsselei atomerőművet, a hágai parlamenti épületet és a védelmi minisztériumot is lehetséges célpontként kezelte. Ezekről ugyanis térképekkel rendelkezett. Emellett golyóálló öltözéket, éjjellátó készüléket, hangtompítót és pokolgép készítésére is alkalmas anyagokat találtak a lakásán. Hágai ügyészségi forrásból megerősítették, hogy megtalálták a térképeket a gyanúsítottnál. Jelezték azonban azt is, ez még nem jelenti azt, hogy konkrét tervei is voltak bármilyen merényletre.

Tavaly ősszel a fiút több társával együtt állítólag már őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy pokolgépes akcióra készül, de bizonyíték hiányában szabadlábra helyezték. A holland sajtó korábban arról is cikkezett, hogy tavaly a férfi megpróbálta felvenni a kapcsolatot Csecsenföldön harcoló muzulmánokkal, de ez nem sikerült neki, és az orosz hatóságok visszaküldték Hollandiába. Az illetékesek állítólag attól is tartanak, hogy a fiú csak egy láncszem szélsőséges muzulmánok egy hálózatában.