Judit
2 °C
7 °C

Tizenéves muzulmán készült merényletre Hollandiában

MTI
2004.09.09. 01:03
A legnagyobb hollandiai repülőtér, a parlament és egy atomerőmű is a feltételezett célpontjai között szerepelt annak a 18 éves fiatalembernek, aki július eleje óta a holland hatóságok őrizetében van. A fiatalember kilétéről keveset lehet pontosan tudni, lapértesülések szerint a napokban töltötte be 18. életévét, és marokkói származású muzulmán, de holland állampolgár.

A fiatalember az amszterdami Schiphol repülőteret, a borsselei atomerőművet, a hágai parlamenti épületet és a védelmi minisztériumot is lehetséges célpontként kezelte. Ezekről ugyanis térképekkel rendelkezett. Emellett golyóálló öltözéket, éjjellátó készüléket, hangtompítót és pokolgép készítésére is alkalmas anyagokat találtak a lakásán. Hágai ügyészségi forrásból megerősítették, hogy megtalálták a térképeket a gyanúsítottnál. Jelezték azonban azt is, ez még nem jelenti azt, hogy konkrét tervei is voltak bármilyen merényletre.

Tavaly ősszel a fiút több társával együtt állítólag már őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy pokolgépes akcióra készül, de bizonyíték hiányában szabadlábra helyezték. A holland sajtó korábban arról is cikkezett, hogy tavaly a férfi megpróbálta felvenni a kapcsolatot Csecsenföldön harcoló muzulmánokkal, de ez nem sikerült neki, és az orosz hatóságok visszaküldték Hollandiába. Az illetékesek állítólag attól is tartanak, hogy a fiú csak egy láncszem szélsőséges muzulmánok egy hálózatában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?