Judit
3 °C
7 °C

Hírszerző is kínozta a foglyokat Irakban

MTI
2004.09.11. 08:58
Beismerte bűnösségét a hírhedt Abu Graib börtönben fogvatartott iraki foglyok megkínzásában, illetve megalázásában szombaton reggel az amerikai katonai hírszerzés egyik katonája.

Egy bagdadi amerikai katonai bíróság előtt a Texas állambeli Paloból származó Armin Cruz - akit a források a katonai hírszerzés szakértőjeként említettek - beismerte, hogy részt vett a bebörtönzött foglyok megkínzásában. A vád szerint Cruz több rabot arra kényszerített, hogy meztelenül a földön kússzanak, majd kezüknél fogva összekötötte őket.

A hírszerzés alkalmazottja az amerikai hadsereg nyolcadik olyan tagja, aki ellen az amerikai hatóságok vádat emeltek az iraki foglyok durva és megalázó bántalmazása miatt. Ő azonban az áprilisban kitört, az egész világot megrázó botrány első olyan érintettje, aki a hírszerzés szolgálatában állt.

Az ítélet még a nap folyamán várható. Amerikai források szerint Armin Cruz egy évig terjedő börtönbüntettéssel, lefokozással és fizetéscsökkenéssel számolhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?