Judit
2 °C
7 °C

Tony Blair családi okokból 'majdnem lemondott'

MTI
2004.09.15. 11:14
"Néhány percre" volt a lemondástól a nyáron a brit kormányfő, de a korábbi találgatásoktól eltérően nem elsősorban politikai, hanem családi okokból, közölte a miniszterelnök egyik közeli barátja. Tony Blair egyik legszorosabb kabinetbeli szövetségese egyértelműen cáfolta a hírt. Lord Mervyn Bragg írónak és médiaszereplőnek egy tévéműsorban elejtett szavait az összes nagy londoni napilap első oldalon hozta szerdán. Lord Bragg azt mondta: Blair "személyes és családi" okokból vette fontolóra a nyáron, hogy távozik posztjáról. A Blair-család közeli barátja szerint a kormányfőre "rendkívüli nyomás" nehezedett, de Tony Blair és felesége, Cherie házassága nem került válságba. John Reid egészségügyi miniszter, a kormányfő egyik legnagyobb szövetségese szerdán a BBC-nek egyértelműen cáfolta, hogy Blair le akart volna mondani.

Az iraki háborút kísérő botrányoktól súlyosan megtépázott munkáspárti kormányfő lemondási szándékáról hónapok óta keringenek a hírek. Egyes források szerint Blair azért vette fontolóra távozását, mert úgy érezte, hanyatló népszerűsége ronthatja pártja győzelmi esélyeit a jövő májusi parlamenti választásokon. Néhány hete olyan hírek láttak napvilágot, hogy egy alkalommal kormányának több tagja kérlelte Blairt az állítólag már kész lemondási nyilatkozat ejtésére. Blair csak felesége hatására volt hajlandó elállni szándékától, írta a Sunday Telegraph júliusban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?