Friderika
13 °C
29 °C

Elrabolták Gázában a palesztin biztonsági erők egyik vezetőjét

MTI
2004.09.16. 16:39
Álarcos fegyveresek rövid időre elrabolták csütörtökön Gázában a palesztin biztonsági erők egyik vezető tisztviselőjét - közölték szemtanúk és biztonsági források.

A támadók - szemtanúk szerint Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmának emberei - Gázában körülvették Mohammed Ahmed el-Batravi dandártábornoknak, a palesztin biztonsági erők pénzügyi ellenőrző bizottsága vezetőjének autóját, fegyverrel kiszállásra kényszerítették és átültették a férfit gépkocsijukba. Sofőrjét és testőrét hagyták sértetlenül elhajtani. Batravit a Gázától délre lévő Nuszeirat menekülttáborba vitték, majd később őt is sértetlenül szabadon engedték.

Egyelőre nem tudni, mi volt az akció célja. A Batravi vezette bizottságot Arafathoz lojális testületnek tekintik széles körben, és a tábornokot is Arafat nevezte ki posztjára. Az incidens két hónappal azután történt, hogy júliusban addig példátlan emberrablás- és palesztinok közötti összecsapáshullám zajlott le a Gázai övezetben. Elraboltak akkor több külföldit, valamint Gázi al-Dzsabali tábornokot, a terület rendőrfőnökét is, akit később Arafat felmentett tisztségéből.

Az erőszakcselekményeket számos megfigyelő szerint belső hatalmi harc ösztönzi a tervezett izraeli kivonulás előtt. Az erőszak célja feltehetőleg az, hogy egymásnak ugrasszák Arafat korrupcióval vádolt régi gárdáját és a fiatalabb vezetőket, akik korrupcióellenes reformokat és a biztonsági erőkben változásokat ígérnek. Egyetlen csoport sem hangoztatja azonban, hogy el akarná távolítani Arafatot, akit sokan még mindig az önálló államiságért folyó palesztin harc jelképének tekintenek.