Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Elrabolták Gázában a palesztin biztonsági erők egyik vezetőjét

MTI
2004.09.16. 16:39
Álarcos fegyveresek rövid időre elrabolták csütörtökön Gázában a palesztin biztonsági erők egyik vezető tisztviselőjét - közölték szemtanúk és biztonsági források.

A támadók - szemtanúk szerint Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmának emberei - Gázában körülvették Mohammed Ahmed el-Batravi dandártábornoknak, a palesztin biztonsági erők pénzügyi ellenőrző bizottsága vezetőjének autóját, fegyverrel kiszállásra kényszerítették és átültették a férfit gépkocsijukba. Sofőrjét és testőrét hagyták sértetlenül elhajtani. Batravit a Gázától délre lévő Nuszeirat menekülttáborba vitték, majd később őt is sértetlenül szabadon engedték.

Egyelőre nem tudni, mi volt az akció célja. A Batravi vezette bizottságot Arafathoz lojális testületnek tekintik széles körben, és a tábornokot is Arafat nevezte ki posztjára. Az incidens két hónappal azután történt, hogy júliusban addig példátlan emberrablás- és palesztinok közötti összecsapáshullám zajlott le a Gázai övezetben. Elraboltak akkor több külföldit, valamint Gázi al-Dzsabali tábornokot, a terület rendőrfőnökét is, akit később Arafat felmentett tisztségéből.

Az erőszakcselekményeket számos megfigyelő szerint belső hatalmi harc ösztönzi a tervezett izraeli kivonulás előtt. Az erőszak célja feltehetőleg az, hogy egymásnak ugrasszák Arafat korrupcióval vádolt régi gárdáját és a fiatalabb vezetőket, akik korrupcióellenes reformokat és a biztonsági erőkben változásokat ígérnek. Egyetlen csoport sem hangoztatja azonban, hogy el akarná távolítani Arafatot, akit sokan még mindig az önálló államiságért folyó palesztin harc jelképének tekintenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!