Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea állítja, ellenőrzöttek voltak a robbanások

MTI
2004.09.16. 19:10
Egy észak-koreai illetékes közölte a múlt heti nagy erejű detonáció helyszínére látogató külföldi diplomatákkal, hogy két ellenőrzött robbantást hajtottak végre egy vízi erőmű építési munkálatai során - közölte a phenjani lengyel nagykövet. Wojciech Kaluza a hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: hét ország - Csehország, Lengyelország, Mongólia, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország és Svédország - diplomatái csütörtökön egy napra meglátogathatták egy hatalmas építkezés helyszínét. Az utazás célja az volt, hogy ellenőrizzék Phenjan állítását, mely szerint szándékos robbantás történt az építkezésen.

A diplomatáknak megmutatták a robbantási terület egy részét, és az építkezés igazgatója tájékoztatást adott számukra. Adatokat sorolt a helyszín méreteiről, a felhasznált robbanószer mennyiségéről és a megmozgatott talaj nagyságáról. Elmondta azt is, hogy az építkezésen 50 ezren dolgoznak. A lengyel nagykövet szerint, aki helyettesét küldte el a kirándulásra, minden rendben zajlott, de a jelen lévő diplomaták nem tudtak olyan következtetést levonni, hogy a magyarázatok hitelt érdemlőek-e vagy sem.

A titokzatos robbanás múlt csütörtökön történt az északi Rjanggang tartományban, közel a kínai határhoz. Nyomában nagy gombafelhő szállt az égre. Észak-Korea később azt közölte, hogy a robbantással egy hegynek egy részét tüntették el egy vízi erőmű útjából.