Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Észak-Korea állítja, ellenőrzöttek voltak a robbanások

MTI
2004.09.16. 19:10
Egy észak-koreai illetékes közölte a múlt heti nagy erejű detonáció helyszínére látogató külföldi diplomatákkal, hogy két ellenőrzött robbantást hajtottak végre egy vízi erőmű építési munkálatai során - közölte a phenjani lengyel nagykövet. Wojciech Kaluza a hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: hét ország - Csehország, Lengyelország, Mongólia, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország és Svédország - diplomatái csütörtökön egy napra meglátogathatták egy hatalmas építkezés helyszínét. Az utazás célja az volt, hogy ellenőrizzék Phenjan állítását, mely szerint szándékos robbantás történt az építkezésen.

A diplomatáknak megmutatták a robbantási terület egy részét, és az építkezés igazgatója tájékoztatást adott számukra. Adatokat sorolt a helyszín méreteiről, a felhasznált robbanószer mennyiségéről és a megmozgatott talaj nagyságáról. Elmondta azt is, hogy az építkezésen 50 ezren dolgoznak. A lengyel nagykövet szerint, aki helyettesét küldte el a kirándulásra, minden rendben zajlott, de a jelen lévő diplomaták nem tudtak olyan következtetést levonni, hogy a magyarázatok hitelt érdemlőek-e vagy sem.

A titokzatos robbanás múlt csütörtökön történt az északi Rjanggang tartományban, közel a kínai határhoz. Nyomában nagy gombafelhő szállt az égre. Észak-Korea később azt közölte, hogy a robbantással egy hegynek egy részét tüntették el egy vízi erőmű útjából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!