Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olaszországgal közös harccsoportot hozunk létre

MTI
2004.09.17. 19:49
A magyar, az olasz és a szlovén védelmi miniszter az Európai Unió védelmi minisztereinek hollandiai informális tanácskozásán szándéklevelet írt alá arról, hogy a három ország közös, nagyjából 1500 fős harccsoportot hoz létre. Ezzel Magyarország is hozzájárul az EU gyorsan bevethető képességének kialakításához - mondta pénteken az MTI-nek Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója.

Matyuc szerint - aki maga is részt vett a hollandiai, noordwijki tanácskozáson - a szándéknyilatkozat aláírása után most a technikai részletek kidolgozása kezdődik meg. A harccsoport a tervek szerint 2007-re áll majd az EU rendelkezésére, s Magyarország az 1500 fős állományba arányosan kíván alakulatokat küldeni, azaz részvételi arányunk nem egyszerű harmadolással dől majd el.

A harccsoportok létrehozását 2003 végén vetette fel Franciaország és Nagy-Britannia, s az EU idén hivatalosan is jóváhagyta a tervet. A létrehozandó 6-9 harccsoport az EU közös haderejének "élcsapata", nagyon gyorsan bevethető válságkezelő ereje lesz.