Piroska
3 °C
3 °C

Olaszországgal közös harccsoportot hozunk létre

MTI
2004.09.17. 19:49
A magyar, az olasz és a szlovén védelmi miniszter az Európai Unió védelmi minisztereinek hollandiai informális tanácskozásán szándéklevelet írt alá arról, hogy a három ország közös, nagyjából 1500 fős harccsoportot hoz létre. Ezzel Magyarország is hozzájárul az EU gyorsan bevethető képességének kialakításához - mondta pénteken az MTI-nek Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója.

Matyuc szerint - aki maga is részt vett a hollandiai, noordwijki tanácskozáson - a szándéknyilatkozat aláírása után most a technikai részletek kidolgozása kezdődik meg. A harccsoport a tervek szerint 2007-re áll majd az EU rendelkezésére, s Magyarország az 1500 fős állományba arányosan kíván alakulatokat küldeni, azaz részvételi arányunk nem egyszerű harmadolással dől majd el.

A harccsoportok létrehozását 2003 végén vetette fel Franciaország és Nagy-Britannia, s az EU idén hivatalosan is jóváhagyta a tervet. A létrehozandó 6-9 harccsoport az EU közös haderejének "élcsapata", nagyon gyorsan bevethető válságkezelő ereje lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!