Judit
3 °C
7 °C

Kazahsztánban megkezdődtek a parlamenti választások

MTI
2004.09.19. 09:39
Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Kazahsztánban, amelyek eredményeként nyugati és ellenzéki vélemények szerint teljes bizonyossággal Nurszultan Nazarbajev államfő Haza Pártjának (Otan) győzelme várható. Az elnök pártjával szemben egyetlen komolyan vehető ellenfél szállhat szembe, a Nazarbajev lánya, Dariga által vezetett Együtt Mindannyian (Asar) nevű párt, amely ellenzéki retorikát alkalmaz ugyan, de az elnököt támogatja.

Bár az ellenzéki pártok alapvetően részt vehetnek a választásokon, a megfigyelőként jelen lévő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kifogásolta, hogy az Otan és az Asar párt uralja a médiát, ahol a többi párt alig jut szóhoz. Nazarbajev 15 éves tekintélyuralmi rendszere alatt az olajban gazdag Kazahsztán jelentős mértékben korszerűsítette gazdaságát. A kőolaj- és ásványkincs-lelőhelyeknek köszönhetően más volt közép-ázsiai szovjet utódköztársaságokhoz képest Kazahsztánban viszonylagos jólét uralkodik. Az elnök és legszűkebb tanácsadói keményen a kezükben tartják a gyeplőt, viszont a korrupció széles körben elterjedt.

Első ízben alkalmaznak a választásokon egy Fehéroroszországból importált regisztráló rendszert, amely az ellenzék és független megfigyelők szerint alkalmas a választók megfélemlítésére. A gép ugyanis leolvassa a szavazók személyazonossági igazolványának titkos kódját, és ezzel elvileg ellenőrizheti, hogy mely pártra adták voksukat. Jóllehet, az illetékesek bizonygatják, hogy tiszteletben tartják a választás titkosságát, egyes jelentések szerint voltak olyan állami alkalmazottak és egyetemi diákok, akik figyelmeztetést kaptak: feletteseik tudni fogják, ha nem az Otanra szavaznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?