Ödön
2 °C
11 °C

Madrid párbeszédet akar a mérsékelt baszk nacionalistákkal

MTI
2004.09.19. 14:05
José Antonio Alonso Suárez, spanyol belügyminiszter a Diario Vasco című napilap vasárnapi számában megjelent interjúban elmondta: Madrid párbeszédet kezdeményez olyan mérsékelt baszk nacionalista erőkkel, mint amilyen a PNV (Partido Nacionalista Vasco - Baszk Nacionalista Párt), emellett meg akarja erősíteni az autonóm baszk rendőrséget, az Ertzaintzát. José María Aznar, az előző miniszterelnök Néppártjának kormányzása idején Madrid és a baszk politikusok közötti párbeszéd gyakorlatilag nullára redukálódott. Alonso Suárez a lapinterjúban kifejtette: a PNV szeretne véget vetni "az ETA garázdálkodásának".

A PNV tagja Juan José Ibarretxe baszk kormányfő is, aki a róla elnevezett rendezési tervet kidolgozta. Ennek értelmében Baszkföld csupán laza államszövetséget alkotna Spanyolországgal, és a baszkoknak önálló állampolgárságuk és EU-szavazati joguk lenne. Ezt a tervet azonban a baloldali spanyol kormány is elutasítja. A francia rendőrség bejelentése szerint a dél-franciaországi Montaubanban szombaton elfogták az ETA két tagját. A két spanyol állampolgárságú férfira gyorshajtás miatt figyelt fel a rendőrség, majd egy autós üldözés eredményeként előállította őket. Két hónapon belül ez volt a második eset, hogy az ETA Spanyolországban tevékenykedő tagjai egy közlekedési rutinellenőrzés során Dél-Franciaországban horogra akadtak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?