Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A külügy küzd az amerikai vízummentességért

MTI
2004.09.21. 14:25
Magyarország érdekelt az Egyesült Államokba érvényes vízumok beszerzésének egyszerűsödésében, ugyanakkor továbbra is elvi kérdésnek tekinti a viszonosság érvényre jutását a vízummentességben - mondta a külügyi szóvivő keddi budapesti sajtótájékoztatóján."Változatlanul napirenden kívánjuk tartani a magyar állampolgárok vízummentességének elérését az egyesült államokbeli beutazásokban. Európai uniós tagországként harmadik országokban ugyanolyan egyenlő elbánáshoz kívánunk jutni, mint más EU-országok polgárai" - jelentette ki Polgár Viktor.

Az elmúlt hét végén Washingtonban rendezték a magyar-amerikai konzuli munkacsoport második ülését, amelyen a felek a vízumkiadás feltételeinek egyszerűsítéséről, az ott tartózkodás szabályairól, illetve az eljárási könnyítésekről esett szó. A szóvivő kitért arra, hogy Magyarország esetében a vízummentesség viszonossága csak három ország - az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália - vonatkozásában nem érvényesül.

"Ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen az Egyesült Államok vízummentességi követelményeinek, az elutasított vízumkérelmek arányának 3 százalék alá kell kerülnie. Jelenleg ez az arány 20-25 százalékos" - szögezte le Polgár Viktor. Az MTI kérdésére a szóvivő közölte, hogy a magyar fél a magyar állampolgárok által megfogalmazott eljárási panaszokat is felveti a tárgyalásokon.