Gusztáv
3 °C
6 °C

A külügy küzd az amerikai vízummentességért

MTI
2004.09.21. 14:25
Magyarország érdekelt az Egyesült Államokba érvényes vízumok beszerzésének egyszerűsödésében, ugyanakkor továbbra is elvi kérdésnek tekinti a viszonosság érvényre jutását a vízummentességben - mondta a külügyi szóvivő keddi budapesti sajtótájékoztatóján."Változatlanul napirenden kívánjuk tartani a magyar állampolgárok vízummentességének elérését az egyesült államokbeli beutazásokban. Európai uniós tagországként harmadik országokban ugyanolyan egyenlő elbánáshoz kívánunk jutni, mint más EU-országok polgárai" - jelentette ki Polgár Viktor.

Az elmúlt hét végén Washingtonban rendezték a magyar-amerikai konzuli munkacsoport második ülését, amelyen a felek a vízumkiadás feltételeinek egyszerűsítéséről, az ott tartózkodás szabályairól, illetve az eljárási könnyítésekről esett szó. A szóvivő kitért arra, hogy Magyarország esetében a vízummentesség viszonossága csak három ország - az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália - vonatkozásában nem érvényesül.

"Ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen az Egyesült Államok vízummentességi követelményeinek, az elutasított vízumkérelmek arányának 3 százalék alá kell kerülnie. Jelenleg ez az arány 20-25 százalékos" - szögezte le Polgár Viktor. Az MTI kérdésére a szóvivő közölte, hogy a magyar fél a magyar állampolgárok által megfogalmazott eljárási panaszokat is felveti a tárgyalásokon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!