Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A szeptember 11-i merényletek kitervelője ausztrál turistavízumot kapott

MTI
2004.09.22. 08:41
Ausztrál turistavízumot kapott egy hónappal a 2001. szeptember 11-i merényletek előtt Hálid Sejk Mohammed, az Egyesült Államok elleni terrortámadások feltételezett fő kitervelője - ismerte el szerdán John Howard ausztrál miniszterelnök.

Mint a kormányfő a sajtónak elmondta, Hálid Sejk Mohammed soha nem használta fel a vízumot, amelyet számos álnevének köszönhetően kapott meg.

Howard szerint Mohammed álneveit akkoriban még nem ismerték az ausztrál hatóságok. A The Australian című lap ezzel kapcsolatban tudni véli, hogy abban az időben, amikor Mohammed vízumot kért, még egyik álneve sem szerepelt a figyelt személyek listáján, de a szeptember 11-i merényleteket követően felkerültek közéjük.

Hálid Sejk Mohammedet, aki az Oszama Bin Laden vezette al-Kaida katonai vezetője volt, 2003 márciusában Pakisztánban fogták el, és jelenleg egy amerikai börtönben tartják fogva. Őt tekintik a mintegy 3 ezer áldozatot követelő szeptember 11-i merényletek kitervelőjének, és állítólag köze volt a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen 1993-ban elkövetett támadáshoz, valamint a tanzániai és kenyai amerikai nagykövetség elleni 1998-as akciókhoz is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!