A lengyelek kétharmada kárpótlást akar Németországtól

MTI
2004.09.22. 13:48
A lengyelek 64 százaléka szeretné, ha kormányuk kárpótlást követelne Németországtól a második világháborúban okozott veszteségekért, míg 29 százalékuk ezzel ellenkező véleményen van - olvasható a Rzeczpospolita című lengyel napilap szerdai számában.

A második világháborús pusztításokért járó német kárpótlás kérdése az úgynevezett Porosz Vagyonkezelő (Preussische Treuhand) színre lépése és követeléseinek megfogalmazása óta uralja a lengyel belpolitikát. A Porosz Vagyonkezelő a Sziléziából, Pomerániából vagy Gdanskból a háború végén elmenekült vagy később kitelepített németek szervezete, amely augusztus elején bejelentette: ősszel kereseteket fog benyújtani lengyel és európai bíróságokon, kártérítést követelve tagjai számára a második világháború után Lengyelországhoz csatolt, korábbi német területeken maradt javaikért. Ez a bejelentés nyugtalanságot és haragot váltott ki Lengyelországban.

A lengyel szejm szeptember 10-én csaknem egyhangúlag határozatot fogadott el, amelyben felszólította a kormányt: követeljen kártérítést Németországtól a második világháborúban elszenvedett pusztításokért. A lengyel kormány a nem kötelező jogi érvényű határozat elfogadása után megerősítette, hogy a kártérítés kérdését egyszer s mindenkorra lezártnak tekinti.