Blairtől kért segítséget az iraki fogságban lévő brit

2004.09.22. 22:20
ATony Blair brit kormányfő segítségéért folyamodott az Irakban túszul ejtett és kivégzéssel fenyegetett brit Kenneth Bigley azon a videofelvételen, amelyet egy iszlámista internetes honlapra tettek fel szerdán. "A segítségére van most szükségem Blair úr, mivel Ön az egyetlen ezen a földkerekségen, aki segíthet nekem" - mondja a brit túsz a videón, amelyet nyilvánvalóan az Abu Muszab az-Zarkávi vezette at-Tauhíd val-Dzsihád (Egyistenhit és Szent Háború) terrorszervezet helyezett el a honlapon.

A csoport a héten lefejezte már két amerikai túszát, s a brit építési alvállalkozó Bigley életének meghagyásáért cserébe az iraki börtönökben fogva tartott női rabok szabadon bocsátását követelte, határidőt azonban nem szabott követelésének teljesítésére. Bigley a mostani felvételen többször is azt mondja, hogy valószínűleg ez volt az utolsó lehetősége, hogy a külvilággal érintkezzen.

A felvétel közzétételére reagálva a brit kormányfő szóvivője úgy nyilatkozott, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a helyzet megoldására, s kapcsolatban állnak a túsz családjával is, amely szintén Tony Blairhez fordult segítségért. A londoni külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor újságíróknak megismételte: álláspontjuk jól ismert nem tárgyalnak terroristákkal.