Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Blairtől kért segítséget az iraki fogságban lévő brit

2004.09.22. 22:20
ATony Blair brit kormányfő segítségéért folyamodott az Irakban túszul ejtett és kivégzéssel fenyegetett brit Kenneth Bigley azon a videofelvételen, amelyet egy iszlámista internetes honlapra tettek fel szerdán. "A segítségére van most szükségem Blair úr, mivel Ön az egyetlen ezen a földkerekségen, aki segíthet nekem" - mondja a brit túsz a videón, amelyet nyilvánvalóan az Abu Muszab az-Zarkávi vezette at-Tauhíd val-Dzsihád (Egyistenhit és Szent Háború) terrorszervezet helyezett el a honlapon.

A csoport a héten lefejezte már két amerikai túszát, s a brit építési alvállalkozó Bigley életének meghagyásáért cserébe az iraki börtönökben fogva tartott női rabok szabadon bocsátását követelte, határidőt azonban nem szabott követelésének teljesítésére. Bigley a mostani felvételen többször is azt mondja, hogy valószínűleg ez volt az utolsó lehetősége, hogy a külvilággal érintkezzen.

A felvétel közzétételére reagálva a brit kormányfő szóvivője úgy nyilatkozott, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a helyzet megoldására, s kapcsolatban állnak a túsz családjával is, amely szintén Tony Blairhez fordult segítségért. A londoni külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor újságíróknak megismételte: álláspontjuk jól ismert nem tárgyalnak terroristákkal.