Valér
-1 °C
0 °C

Brüsszelbe mennek a szlovák éhségsztrájkolók

MTI
2004.09.23. 18:59
Az Európai Parlament képviselőinél Brüsszelben próbál eredményt elérni a szegénység ellen több hete folyó tiltakozásában az az öt szlovák, aki hazájában előzőleg hiába próbálkozott érvényt szerezni anyagi követeléseinek.

Czingel Zsuzsa, a kis csoport szóvivője csütörtökön elmondta: igen komoly emberi jogsértésekről van szó, amelyek mellett nem lehet elmenni, ezért szeretnék felhívni rájuk az uniós szervek figyelmét. Az 51 éves Czingel és négy társa szeptember elején a szlovák kormány pozsonyi épülete előtt éhségsztrájkot tartott 17 napon át, de ennek során sem tudták kieszközölni, hogy Mikulás Dzurinda miniszterelnök fogadja őket.

Az U.S. Steel kassai gyáróriásából tavasszal elbocsátott darukezelő és társai az önhibájukon kívül elszegényedett emberek nevében próbálták kieszközölni, hogy az öregségi és rokkantnyugdíjakat a kormány a parlamenti képviselők fizetésének 30 százalékára emelje fel. "Ahol az emberek éheznek, ott a kormánynak is éheznie kellene" - hirdették, de meghallgatásuk elmaradt: egyedül Csáky Pál miniszterelnök-helyettes találkozott Czingel Zsuzsával, megígérve, hogy panaszaikat továbbítja Dzurindának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!