Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Japán készül a megelőző csapásra

MTI
2004.10.01. 07:47
Egy japán védelmi minisztériumi bizottság szorgalmazza, hogy az ország hadserege rendelkezzen a megelőző csapás képességével. A bizottság olyan fegyverek hadrendbe állítását javasolja, amelyekkel csapást lehet mérni ellenséges katonai létesítményekre, például ballisztikus rakéták kilövő bázisaira.

A bizottság, amelynek vezetője Ono Josinori, a Nemzetvédelmi Hivatal vezérigazgatója (nemzetvédelmi miniszter), jelentését tervezetnek szánja a kormánynak az ország katonai stratégiája felülvizsgálatához. Az ajánlás minden bizonnyal éles vitákat vált ki Japánban, mivel az túllépne az ország alkotmányában is rögzített, önvédelemre korlátozott katonai potenciálon és a háborúról való lemondáson. A Koidzumi-kormány ugyan azt a nézetet vallja, hogy joga van lecsapni az ellenséges támaszpontokra, a japán önvédelmi erők jelenleg nem rendelkeznek erre alkalmas fegyverzettel.

A jelentés javasolja, hogy a hadsereget több száz kilométeres hatótávolságú föld-föld rakétákkal, és eredetileg hadihajók ellen bevethető rakéták módosított, földi célpontok ellen felhasználható változataival szereljék fel. Az indítvány erősen tükrözi az észak-koreai rakétafenyegetéssel kapcsolatos félelmeket.