Emőke
-4 °C
9 °C

Zarkávi terroristavezér híveit bombázták Irakban

MTI
2004.10.06. 07:22
Légicsapást mért az amerikai légierő szerdára virradóra az iraki Fallúdzsában egy házra, amelyben az Abu Muszab az-Zarkávi vezette terrorista csoport befolyásos tagjai tanácskoztak.

Az Irakba vezényelt amerikai haderő közleményében hitelt érdemlő forrásokból származó értesülésre hivatkozva jegyezte meg, hogy a bombázás pillanatában Zarkávi csoportjának vezető személyiségei az épületben tanácskoztak. A közlemény részleteket nem hozott nyilvánosságra a légicsapásról, így nem tudni azt sem, hogy a bombázás követelt-e áldozatokat.

Az amerikai légierő rendszeresen bombázza a Bagdadtól nyugatra fekvő, és az iraki szunnita felkelők fellegvárának számító Fallúdzsa térségét. Amerikai adatok szerint az elmúlt hetekben Zarkávi több mint száz hívével végeztek ily módon a városban. Az iraki ideiglenes kormány minapi jelentése szerint Zarkávi csoportja összesen 1000-1500 főt számlálhat országszerte, közülük ötszázan Fallúdzsában tartózkodnak.

A jordániai származású Zarkávi vezette at-Tauhíd val-Dzsihád nevű szervezet több véres merénylet és emberrablást hajtott végre az elmúlt időben Irakban.