Piroska
-2 °C
5 °C

Merényletkísérlet egy afgán alelnökjelölt ellen

MTI
2004.10.06. 11:11
Ismeretlen tettesek az észak-afganisztáni Badahsán tartomány székhelyén, Faziabád városában pokolgépes robbantást hajtották végre, a célpont Ahmed Zia Maszud afgán alelnökjelölt volt. A merénylet következtében két ember életét vesztette, másik kettő pedig megsebesült - közölte az afgán belügyminisztérium szóvivője, aki angsúlyozta, hogy Ahmed Zia Maszud épségben vészelte át a történteket. A szóvivő úgy vélte, hogy az elkövetők az afganisztáni békefolyamat ellenségei, akik a választási folyamat megzavarására törekedtek, közelebbről azonban nem határozta meg a lehetséges tettesek körét. A hatóságok egyelőre senkit sem vettek őrizetbe.

Ahmed Zia Maszud az egyik jelölt az alelnöki tisztségre a szombati afgán elnökválasztáson; a politikus az államfői tisztségért induló és győzelemre esélyes Hamid Karzai ideiglenes afgán államfő oldalán küzd a választók kegyeiért. A mostani robbantás már a második merénylet, amely közvetlenül a jelöltek ellen irányul. Szeptember 16-án maga Karzai elnök vált támadás célpontjábá: rakéta csapódott be leszállásra készülő helikoptere közelében Gardézban.

Ahmed Zia Maszud az Afganisztán szovjet megszállásának idején kibontakozott ellenállás legendás vezetőjének, Ahmed Sah Maszudnak a fivére. Ahmed Sah Maszudot 2001. szeptember 9-én az al-Kaida terrorhálózat gyilkoltatta meg, ő volt ugyanis az utolsó olyan afganisztáni hadúr, aki akkoriban ellenállt a fanatikus muzulmán tálibok rendszerének.