Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Blair szerint a Duelfer-jelentés az Irak elleni szankciók kudarcát bizonyítja

MTI
2004.10.06. 22:12
Az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében vizsgálódó amerikai testület szerdán napvilágot látott jelentése Tony Blair brit kormányfő olvasatában azt bizonyítja, hogy nem érték el a kitűzött célt a Szaddám Huszein volt iraki elnök rezsimje elleni ENSZ-szankciók.

Az afrikai látogatáson tartózkodó brit kormányfő szerdán úgy nyilatkozott: Irak egykori diktátora "minden tőle telhetőt" megtett azért, hogy megkerülje a szankciókat.

Az amerikai jelentés világossá tette, hogy Szaddám Huszein minden erejével tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére tört, és "soha nem állt szándékában az, hogy eleget tegyen az ENSZ-határozatokban foglaltaknak" - mondta Tony Blair útban Etiópia felé.

A Charles Duelfer vezette Iraki Vizsgálati Csoport mintegy ezer oldalas, szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy a bagdadi rezsim gyakorlatilag valamennyi vegyi és biológiai fegyverét megsemmisítette 1991-ben. Az amerikai elnök és a brit kormányfő mindenekelőtt a tömegpusztító fegyverek jelentette veszéllyel indokolta az Irak ellen tavaly márciusban megindított inváziót.