Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Rumsfeld a magyar védelmi miniszterel is találkozik a Perzsa-öbölben

MTI
2004.10.09. 11:40
Másfél tucatnyi ország, köztük Magyarország védelmi miniszterével találkozik a hétvégén Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a John F. Kennedy repülőgép-hordozó fedélzetén, hogy megvitassa velük a januári választásokra készülő Irak biztonsági viszonyainak javítási lehetőségeit.

Rumsfeld szombaton Bahreinbe érkezett, ahol az amerikai 5. flotta főhadiszállása van, s innen repül a Kennedyre, hogy találkozzék kollégáival, illetve tájékoztatót hallgasson meg velük George Casey hadseregtábornoktól, az Irakban állomásozó amerikai erők első számú katonai vezetőjétől.

Rumsfeld utaztában lehetségesnek mondta, hogy az iraki választások előkészületeinek keretében Washington megnövelje az Irakban ez idő szerint tartózkodó 138 ezer fős erőinek létszámát, de, mint mondta, a döntés a térségbeli amerikai katonai vezetők kezében van.

Újságírói kérdésekre felelve érzekeltette, hogy ez függhet mind az iraki biztonsági erők létszámának sikeres növelésétől, mind a szövetségesek további katonák küldésére vonatkozó hajlandóságától. Az amerikai csapatokon kívül jelenleg mintegy 22 ezer külföldi katona száll szembe az egyre terebélyesedő lázadással.

A repülőgép-hordozón tartandó összejövetelre Albánia, Azerbajdzsán, Bahrein, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Grúzia, Katar, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Mongólia, Románia és Ukrajna védelmi minisztere fogadta el a meghívást - tájékoztatott a Pentagon.