Emőke
-4 °C
9 °C

A füstköd miatt elmaradt a francia légi bemutató Pekingben

MTI
2004.10.10. 15:16
A kedvezőtlen idő és a füstköd miatt meghiúsult a világhírű Patrouille de France Pekingben vasárnapra tervezett légi bemutatója, amelyet Jacques Chirac francia elnök látogatása alkalmából tartottak volna meg, a vendég államfő és a házigazda Hu Csin-tao (Hu Jintao) államelnök és pártfőtitkár jelenlétében.

A kínai fővárosban szerda óta rosszak a látási viszonyok. "A vasárnapi bemutató elmarad, a rossz időjárás akadályozta meg" - közölte egy illetékes a sajtóval.

Ötvenezer csalódott néző

A nyolc Alphajetből álló francia műrepülő kötelék, amelynek produkcióját világszerte ismerik a július 14-i francia nemzeti ünnepről szóló tévéközvetítésekből is - ekkor a nemzeti színeket rajzolják Párizs fölé - az előzetes tervek szerint csütörtökön is bemutatta volna tudását a kínai fővárosban, ötvenezer nézőt vártak az eseményre.

A kínai ipar egyik központjának számító Pekinget azonban ekkor is szürke füstköd lepte el, mint az év jelentős részében, a környezetszennyezés rekordszintű volt és a légi akrobaták nem szállhattak fel.

Az Airbusokról nem döntöttek

A gépek szigorúan összehangolt, látványos kötelék-produkcióinak biztonságos végrehajtásához nem csupán a pilóták rendkívüli tudására van szükség, de legalább 5 kilométeres látótávolságra is.

Az Alphajet-kötelék bemutatója közvetve a jelentős francia részesedésű európai repülőgépipar nagyszabású terveit volt hivatott szolgálni; Franciaország szeretné, ha Kína rendelne az új, csak évek múlva forgalomba álló, hatszáz személyes Airbus 380 óriás utasszállító gépekből. Erre vonatkozólag azonban a jelenlegi látogatás során nem írtak alá szerződést, bár számos más, jelentős üzlet született.