Forradalommal emelné pozícióba jelöltjék az ukrán ellenzék?

MTI
2004.10.14. 16:38
Viktor Janukovics ukrán kormányfő közel álló politikusok csütörtökön azzal vádolták meg a kijevi ellenzéket, hogy forradalmat készül kirobbantani, ha nem Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt nyer az október 31-i elnökválasztáson.

Ellenzéki aktivisták azt tervezik, hogy félmilliós tömeget gyűjtenek össze a központi választási bizottság épülete elé, és ha kell, nyomást gyakorolnak a testületre az eredmény megváltoztatásának érdekében - idézte Valerij Pusztovojenko kormánypárti képviselőt az ukrán média. A honatya felszólította Leonyid Kucsma elnököt és a kormányt: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzák egy tömeges lázadás kirobbanását.

Az utóbbi időben végzett felmérések azt mutatták, hogy Juscsenko - a jobboldali Mi Ukrajnánk pártszövetség jelöltje - hajszálnyival vezet a Kucsma támogatását élvező Janukovics előtt. Az Ukrán Társadalomtudományi Intézet kétezer fő megkérdezésén alapuló felmérése azonban, amelyet az Interfax hírügynökség ismertetett csütörtökön, azt mutatja, hogy Janukovics átvette a vezetést fő ellenzéki vetélytársa előtt.

A közvélemény-kutatás Janukovics 34,3 százalékos, Juscsenko 30,5 százalékos támogatottságát jelzi. A felmérés statisztikai hibahatára 2,3 százalékpontos. A választás első fordulójában a szavazatok több mint ötven százaléka szükséges a győzelemhez.