Lukasenko rendszere ellen demonstrál az Új Generáció

Index
2004.10.17. 15:23
Közleményt adott ki az SZDSZ ifjúsági szervezete, az Új Generáció, amiben felháborodását fejezi ki a fehéroroszországi választásokkal kapcsolatban, és hétfő este hat órára gyertyás demonstrációra hív mindenkit a belarusz nagykövetség épülete elé.

A fiatal szabad demokraták megdöbbentőnek tartják, hogy "ebben az, Európa Burmájaként is felfogható országban az elmúlt tizenöt év politikai gyakorlatával megegyező, antidemokratikus szellemben zajlottak le a most vasárnap megtartott úgynevezett választások".

A szervezet szolidaritásról biztosítja a fehérorosz demokratikus ellenzéket, és kifejezi meggyőződését, hogy "hogy mielőbb sikerül mozgósítaniuk a demokratikus országok közvéleményét a belarusz népet sújtó diktatórikus, az emberi nemhez méltatlan állapotokkal szembeni hatékonyfellépésre".

Lukasenko egy évtizede tartó tekintélyuralma következtében - amelyben háttérbe szorították az ellenzéket, leszámoltak a független sajtóval, fenntartották a szovjet stílusú központi gazdaságirányítást, és a Nyugat iránti ellenszenvet és félelmet sulykolták - Fehéroroszország teljesen elszigetelődött Európától. Lukasenko az egyetlen európai államfő Slobodan Milosevic óta, aki nemkívánatos személy az Egyesült Államokban és az Európai Unióban az emberi jogok súlyos megsértése miatt.