Bernadett
0 °C
4 °C

Tüntetők fogadták a szász parlamentbe vonuló szélsojobbot

MTI
2004.10.19. 14:09
Néhány száz ember tüntetett kedden a szász törvényhozás épülete előtt Drezdában, tiltakozásul amiatt, hogy szélsőjobboldaliak is helyet foglalnak a képviselők padsoraiban.

A szélsőjobboldali Német Nemzetidemokrata Párt (NPD) a szavazatok 9,2 százalékát szerezte meg a szeptember közepén rendezett tartományi választáson, s 36 év szünet után ismét küldhet képviselőket egy tartományi parlamentbe. Az NPD az öt évvel korábbi választáson még csak a szavazatok 1,4 százalékát szerezte meg.

A szeptemberi parlamenti választáson a kereszténydemokraták győztek ugyan, de elvesztették a német újraegyesítés óta élvezett abszolút többségüket, s kénytelenek voltak koalíciós partner után nézni. A gyengén szereplő szociáldemokraták személyében ezt a partnert, úgy tűnik, meg is találták. Mivel a koalíciós tárgyalások még tartanak, az alakuló ülésen nem választanak miniszterelnököt.

A szászországi helyhatósági választással egy időben Brandenburgban is zajlott választás. A Berlint körülvevő tartományban a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták alakítottak kormányt, a miniszterelnök ismét a szociáldemokrata Matthias Platzeck lett.