Betiltottak egy ukrán ellenzéki tévécsatornát

MTI
2004.10.21. 06:35
Megfosztották sugárzási engedélyétől az ukrán hatóságok egy bírósági döntés nyomán a Kanal 5 ellenzéki tévécsatornát, alig két héttel az ukrán elnökválasztás előtt - jelentette be csütörtökön a tévéállomás. A Kanal 5 elnöke elmondta, hogy az ítéletet múlt csütörtökön mondta ki a kijevi fellebviteli bíróság abban a jogvitában, amelyet az ellenzéki csatorna folytatott egy kormánypárti tévétársasággal a Kanal 5 által használt frekvencia birtoklásáról.

A Kanal 5 egy másik vezetője arra panaszkodott, hogy az ukrán hatóságok módszeresen nyomást gyakorolnak az ellenzéki csatornára annak elnémítása végett. A Kanal 5 vezetése a bírósági ítélet végrehajtásának felfüggesztésére szólította fel az ukrán hatóságokat, ellenkező pedig kilátásba helyezte, hogy munkatársaik jövő hétfőtől éhségsztrájkot kezdenek.

A Petro Porosenko parlamenti képviselő tulajdonában lévő Kanal 5 korábban közölte, hogy a hatóságok nemrégiben zárolták bankszámláját, amit hivatalosan a tulajdonos ellen rágalmazás vádjával indított bírósági eljárásokkal magyaráztak, az elmúlt hónapokban pedig több ukrán megyében beszüntették a tévé adásainak sugárzását. Porosenko Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt közeli munkatársa. Juscsenko az október 31-i elnökválasztás egyik legesélyesebb jelöltje és egyben a fő vetélytársa az elnöki tisztségért szintén induló Viktor Janukovics ukrán miniszterelnöknek.