Leesett a szónoki emelvényről Fidel Castro

MTI
2004.10.21. 07:46
Elesett és valószínűleg komoly végtagtöréseket szenvedett szerdán Santa Clarában Fidel Castro kubai államfő, miután egy beszéde befejeztével távozott a szónoki emelvény lépcsőjén.

A 78 éves Castro, akinek szónoklatát a kubai állami televízió egyenesben közvetítette, a baleset után szintén a kamerák előtt igyekezett megnyugtatni honfitársait. "Valószínűleg eltörtem a térdemet és a karomat. De egyben vagyok - mondta némi öniróniával a kubai államfő - nagyon kíváncsi leszek az esésemről készült fotókra, amelyek minden bizonnyal holnap a nemzetközi sajtó címoldalára kerülnek."

Fidel Castro állapotáról eddig nem adtak ki közleményt. Mindazonáltal a kubai vezető biztosította az ország lakosságát, hogy "begipszelve is tud beszélni és dolgozni" és nem is engedte, hogy mentő vigye el. Balesete azonban közel sem látszik olyan súlyosnak, mint amikor 2001 júniusában több ezres tömeg előtt esett össze a tűző napot mondott beszéde közben. Castro akkor is némi fekete humorral próbálta eloszlatni az aggodalmakat: azt mondta, kipróbálta, milyen temetést fog kapni.